Weekly: Puzzelstukjes vallen in elkaar

door: Nick Kounis , Han de Jong

Big Picture: De macrocijfers van afgelopen week bevestigen onze visie dat de grootste economieën aan het begin van een groeiversnelling staan. De financiële markten worden daarom heen en weer geslingerd tussen deze verbeterende vooruitzichten en de onzekerheid wanneer de monetaire stimulering wordt afgebouwd. Dit gaat waarschijnlijk tot vlagen van volatiliteit leiden, waarbij de komende achttien maanden de obligatierente geleidelijk oploopt en de markten voor risicovolle beleggingen zich uiteindelijk meer laten leiden door de economische vooruitzichten dan door monetaire verkrapping.

Eurozone: De industriesector kende een sterk begin van het tweede kwartaal: de productie was 0,4% m-o-m hoger in april, na een stijging van 0,9% in maart. Wij zien dit als een signaal dat de eurozone afstevent op een bescheiden groei in het tweede halfjaar.

VS: Wij verwachten dat Fed-voorzitter Ben Bernanke tijdens de persconferentie na afloop van de vergadering deze week zal proberen de verwachtingen omtrent een exit te temperen, maar deze niet helemaal de kop zal indrukken. Afbouw van de monetaire verruiming zal afhangen van de ontwikkeling van de macrocijfers; maar op dit moment is het economisch herstel echter nog niet sterk genoeg. Bernanke zal vermoedelijk benadrukken dat de afbouw zeker geen automatisch proces wordt maar dat in iedere fase zal worden gekeken naar de vooruitzichten voor de werkloosheid en de inflatie.

Azië: De verwachting dat de Fed haar obligatieaankopen mogelijk gaat afbouwen en tegenvallende Chinese cijfers leidden vorige week tot een sterke volatiliteit op de Aziatische valutamarkten. Wij verwachten dat het sentiment ten aanzien van opkomende markten in het algemeen zal verbeteren, gesteund door betere economische vooruitzichten.