EUR/USD – Aandacht op de Fed

De door de Fed getemperde verwachtingen omtrent voortgaande monetaire verruiming hadden een wisselende uitwerking op de wereldwijde valutamarkten. Paradoxaal genoeg liep de EUR/USD op, maar tegenover de meeste andere valuta won de USD terrein. Hieruit blijkt gelijktijdige euro- en een dollarbeweging. De euro is een rentegevoelige munt en hogere rente gaf de euro een steun in de rug. Een renteverlaging is nu uitgeprijsd, na betere cijfers en een minder verruimingsgezinde toon van de ECB. Bovendien wordt sneller dan verwacht op het LTRO-programma afgelost, waardoor de ECB-balans aanzienlijk is gekrompen. Op een bepaald moment zal het terugbetalingstempo weer afzwakken. Deze steun voor de euro zal dus langzaam verdwijnen. Deze week is alle aandacht weer op de Amerikaanse centrale bank gericht. Een aankondiging door de Fed dat zij in december het opkoop-programma gaat afbouwen, kan het beleggerssentiment stuwen, zeker als de Amerikaanse cijfers ook nog eens meevallen. Wij rekenen eind juni nog steeds op een EUR/USD van 1,30.