Aziatische valuta’s – de Chinese yuan beter stand te houden dan andere Aziatische valuta’s

door: Georgette Boele

De volatiliteit op de financiële markten ging niet ongemerkt aan de Aziatische valuta’s voorbij. De Indonesische roepia (IDR) was de uitblinker met een winst van 2% nadat de centrale bank van Indonesië, om de IDR te verdedigen, op de valutamarkt had geïntervenieerd en de rente had verhoogd. De Indiase centrale bank verdedigde de Indiase roepie (INR) toen die naar 59 tegenover de USD verzwakte. Wij denken dat het sentiment de komende maanden verbetert zodra de Amerikaanse cijfers gaan aantrekken. Dat zal tot herstel voor Aziatische valuta’s tegenover de USD leiden. Zodra de markten in de tweede helft van 2014 op renteverhogingen door de Fed in 2015 gaan anticiperen, kunnen Aziatische valuta’s weer onder druk komen. Wij verwachten nog steeds dat de Chinese yuan (CNY) het beter zal doen dan andere Aziatische valuta’s: niet alleen omdat de CNY minder last heeft van een stijgende rente in de VS en een zwakke yen, maar ook vanwege de aantrekkelijke waardering en de internationalisatieplannen van China in het komende jaar.