Groei zal terugvallen in tweede kwartaal

door: Peter de Bruin

Economie I

Wij verwachten nog steeds dat de groei wat zal terugvallen in het tweede kwartaal, maar de fundamenten van de economie blijven verbeteren. Zo daalden de uitkeringsaanvragen in de week t/m 4 mei met 4.000 naar 323.000 en bereikte het 4-wekelijkse voortschrijdende gemiddelde het laagste niveau sinds november 2007. Het ontslagtempo neemt dus verder af. Bedrijven verwachten blijkbaar dat de huidige inzinking van korte duur zal zijn, en zullen vermoedelijk de groeivertraging opvangen door minder mensen aan te nemen of de arbeidsduur te verkorten. Het feit dat men verder kijkt dan de huidige groeivertraging, is een goed voorteken voor een sterker herstel tegen het eind van het jaar. Ondertussen had de federale overheid maakte in april een overschot van USD112,9 mld, een forse stijging ten opzichte van de USD 49,1 mld van april vorig jaar. In de afgelopen 12 maanden bedroeg het cumulatieve tekort 5,3% van het BBP, vergeleken met 7% voor heel 2012. Dit wijst op een snelle verbetering van de overheidsfinanciën.

Schermafbeelding 2013-05-21 om 11.16.08

Economie II

Volgens een enquête onder kredietverstrekkers (Senior Loan Officer Survey) verbeterden de kredietvoorwaarden verder in het tweede %3m-o-3m kwartaal. Per saldo versoepelde 19% van de banken de voorwaarden voor grote bedrijven, terwijl 23% dat deed voor kleinere bedrijven. In het verleden ging een versoepeling van de kredietvoorwaarden over het algemeen vooraf aan een duidelijke toename van de zakelijke kredietverlening; en deze keer is dat niet anders. Ondertussen was 22% van de banken meer bereid om consumptief krediet te verstrekken, nam de vraag naar creditcardleningen duidelijk toe en bleven de autofinancieringen op een hoog niveau. Dit laatste komt mede door de aankoopprogramma’s van de Fed, die hebben gezorgd voor een sterke rentedaling en verklaart waarom de autoverkopen ondanks de belastingverhogingen relatief goed op peil zijn gebleven. Tot slot heeft 8% van de banken de kredietvoorwaarden voor hypotheken versoepeld, terwijl de vraag naar hypotheken zeer sterk toenam.

Schermafbeelding 2013-05-21 om 11.16.15

Rente

Amerikaanse staatsobligaties hadden een slechte week. De rente steeg voor de tweede week op rij. Aan het begin van de week liep de rente in een gematigd tempo verder op dankzij het meevallende banencijfer van de voorgaande vrijdag. De rentestijging nam in de tweede helft van de week toe nadat op donderdag de cijfers over de uitkeringsaanvragen wezen op een aanhoudend herstel van de arbeidsmarkt. De obligatiemarkt lijkt dan ook niet langer uit te gaan van een opvoering van de aankoopprogramma’s van de Fed, maar steeds meer rekening te houden met een afbouw van deze programma’s voor het eind van het jaar. De 10-jaarsrente steeg hierdoor 16 bp naar 1,90%. Toch denken wij nog steeds dat de groei in het tweede kwartaal wat zal terugzakken. Wij betwijfelen daarom of de lange rente op korte termijn nog veel verder zal stijgen. In de tweede helft van het jaar, wanneer de budgettaire tegenwind afneemt, zal de groei volgens ons weer aantrekken en kan de 10- jaars rente oplopen naar 2,5% per eind 2013.

Schermafbeelding 2013-05-21 om 11.16.31