Visie op Sectoren: projectontwikkeling

door: Madeline Buijs

 

Voorkant VOSVoor 2013 wordt een verdere daling van de nieuwbouwproductie in zowel de woning- als utiliteitsbouw verwacht. Voor 2014 verwacht ABN AMRO nog een daling in de nieuwbouwproductie van woningen, als gevolg van het tegenvallende aantal vergunningen dat voor de bouw van woningen is afgegeven. Wel kan in 2014 de utiliteitsbouw-productie bescheiden groeien, als gevolg van de aantrekkende economie. Om in aanmerking te kunnen komen voor nieuwe projecten zullen projectontwikkelaars rekening moeten houden met de nieuwe wensen in de utiliteitsbouw.

Door Het Nieuwe Werken kunnen kantoren met minder vierkante meters af en wordt een flexibele indeling noodzakelijk. De focus blijft in het winkelvastgoed de komende jaren op de A-locaties liggen. Door internetverkoop is de vraag naar B- en C-locaties zeer beperkt. Voor bedrijfspanden is nog groei te verwachten in logistiek en maatschappelijk vastgoed.

ABN AMRO verwacht dat de focus in de nieuwbouw van woningen de komende jaren zal liggen op het huursegment. Door de nieuwe hypotheekregels zijn koopwoningen steeds minder aantrekkelijk. Consumenten krijgen moeilijker een hypotheek en wanneer zij in aanmerking komen voor een hypotheek, is dit voor een lager bedrag. Wel zal de groei voor projectontwikkeling moeten komen van de marktsector. De budgetsector, waaronder woningcorporaties, heeft de nieuwbouwplannen in de ijskast gezet als gevolg van de verhuurdersheffing.