Eurozone – Economie en euro

door: Aline Schuiling , Nick Kounis

Economie I

De detailhandelsomzet in de eurozone liet in maart een volume- daling van 0,1% m-o-m zien. De afzet van voedsel, dranken en tabak steeg met 0,8% (februari: -0,1%), mogelijk deels door de vroege Pasen. April kan hierdoor weer een terugslag laten zien. De afzet van non-food daalde met 0,5% (februari: -0,7%). Gedurende het hele eerste kwartaal steeg de detailhandelsomzet met 0,3% (vierde kwartaal 2012: -1,5%). Dit doet vermoeden dat de particuliere consumptie na de krimp in het laatste kwartaal van 2012 wat is aangetrokken. Het herstel zal vermoedelijk echter slechts bescheiden zijn, omdat de autoverkopen in het eerste kwartaal sterker krompen dan in het vierde (-3,0% k-o-k tegen -1,8%). Wij denken dat de particuliere consumptie in het tweede kwartaal weer afneemt, mede als gevolg van het vroege tijdstip van Pasen. Ook meer fundamentele factoren spelen echter een rol, zoals de verder oplopende werkloosheid, de forse loonverlagingen in de meeste perifere landen en de bezuinigingsmaatregelen in de hele eurozone.

Schermafbeelding 2013-05-21 om 10.04.46

Economie II

De Duitse economie heeft zich in het eerste kwartaal waarschijnlijk hersteld. Volgens vorige week gepubliceerde cijfers zijn in maart de industriële orders met 2,2% m-o-m en de industriële productie met 1,2% gestegen. Dit houdt in dat beide cijfers, na een daling in het vierde kwartaal van 2012 zijn verbeterd in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarnaast is de Duitse detailhandelsomzet in het eerste kwartaal met 1,5% k-o-k gestegen (K4 2012: -0,6%) en laten cijfers over de buitenlandse handel zien dat de netto export waarschijnlijk positief heeft bijgedragen aan de BBP-groei. Al met al, verwachten wij dat het Duitse BPP in het eerste kwartaal met circa 0,5% k-o-k is gegroeid. Dit zou moeten bijdragen aan een stabilisatie van het BBP van de eurozone dat (net als het Duitse BBP) in het laatste kwartaal van 2012 nog met 0,6% daalde. Wij denken dat het BBP van de eurozone in het tweede kwartaal weer zal krimpen om vervolgens in het tweede halfjaar een bescheiden herstel te laten zien. De Duitse economie zal het beter blijven doen dan die van de eurozone.

Schermafbeelding 2013-05-21 om 10.04.41

Staatsobligaties

De Duitse 10-jaars rente eindigde de week per saldo hoger onder invloed van de toenemende risicobereidheid dankzij optimisme over de Amerikaanse en Duitse economie. De rentestijging werd echter beperkt door het commentaar vanuit de ECB in de voorgaande week. De ECB staat namelijk klaar om het monetair beleid verder te verruimen en overweegt mogelijk zelfs een negatieve deposito- rente. Het verschil tussen de rente in de landen in de periferie en Duitsland is vorige week verder gedaald en Portugal plaatste voor het eerst sinds de reddingsoperatie in mei 2011 een tienjarige lening in de markt. Wij verwachten dat de rente op Duitse staatsobligaties op de korte termijn laag blijft en tegen het einde van het jaar de weg omhoog inslaat. Dit is gebaseerd op ons standpunt dat de wereldeconomie uiteindelijk de eurozone mee omhoog zal trekken, daarbij geholpen door een vertraging van de bezuinigingen. Het accommoderend monetair beleid en de lage inflatie zullen echter de omvang van een eventuele stijging van de obligatierente beperken.

Schermafbeelding 2013-05-21 om 10.04.33