De grote zeevisserij, een duurzame sector

door:

De visserij op pelagische vissoorten staat de afgelopen maanden in de publieke belangstelling. Het is een dynamische sector, die in Nederland wordt uitgeoefend door 4 rederijen. Deze bedrijven ondernemen visreizen over de gehele aardbol; de belangrijkste visgebieden zijn het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, de wateren voor de kust van West-Afrika en de Zuid-Pacific. De vangst wordt aan boord verwerkt en ingevroren. De visserij is sterk gereguleerd door het visserijbeleid van de EU. Eén van de belangrijkste beleidsinstrumenten is de Total Allowable Catch (TAC). Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de visserij. De hoeveelheid vis in de zee moet op orde zijn, de vangstmethoden moeten het milieu zoveel mogelijk ontzien en er moet zo gericht mogelijk worden gevist met zo min mogelijk ongewenste bijvangsten. Nederlandse rederijen zijn in een uiterst dynamische markt werkzaam.