3D-printing: geeks zorgen voor technische versnelling

door: David Kemps

Ik heb voor de eerste keer de RapidPRO beurs in Veldhoven bezocht. Een nieuwe beurs voor een nieuwe, maar snel ontluikende technologie, namelijk 3D-printing. Ik heb veel verschillende beurzen bezocht, deze RapidPRO beurs was echter anders dan anders.

foto RapidPRO

Geeks en crea’s samen

Bij de ene beurs wordt je verrast door de enorme professionele stands met luidsputterende freesmachines, de andere beurs verrast door de informele sfeer en het hoge ons-kent-ons gehalte. Het verrassende aan de RapidPro beurs was de sfeer, de standhouders en het publiek. Ik had echt het gevoel dat ik getuige was van een uniek moment in de tijd. De standhouders waren een mengeling van nieuwe hightech start-ups, creatieve ontwerpers en onderzoeksinstellingen. Gelukzoekers maar ook een aantal grote bedrijven op zoek naar nieuwe niches/afzetmarkten. De bezoekers varieerden van techneuten, engineers, onderzoekers, studenten van de TU maar ook van de kunstacademie. En een verdwaalde bankier.

 

Marktgroei van 30% per jaar

Je zag duidelijk dat deze nieuwe sector worstelt met haar identiteit. Enerzijds een kleine groep ‘early adaptors’ of ‘geeks’ die de nieuwe techniek van 3D-printen heeft omarmt en die met kleine zelfbouw 3D-printers laat zien wat er allemaal mogelijk is: van design lampen en complexe sieraden tot Star-Wars figuurtjes en fotogetrouwe torso’s. Anderzijds de business-to-business industriële toeleverancier die laat zien dat met ‘3D rapid prototyping’ het ontwikkeltraject van nieuwe producten enorm wordt versneld. Maar dat ook serieproductie met 3D-printers mogelijk is met een steeds grotere diversiteit aan materialen. 3D-printing autoriteit Terry Wohlers voorspelt een jaarlijkse groei van 30% zodat we voor 2015 over een markt van $ 3,7 miljard voor geprinte producten praten. Ook het sectorrapport van ABN AMRO van maart 2012 beschrijft de nieuwe kansen van 3D-printing en co-creatie voor de Nederlandse industrie. Als productie niet meer plaatsgebonden is zal dat ook organisatorische gevolgen hebben voor de industrie, maar ook voor de logistiek en grondstoffenhandel. Nu nadenken over de toekomst zorgt voor flexibiliteit en continuïteit.

 

Koningshof te klein in 2020

Ik ben er van overtuigd dat 3D-printing een plaats gaat krijgen in het industriële landschap. Veel fabrikanten zien hun productie verschuiven naar klantspecifiek-massamaatwerk. Kennisinstituten als TNO en Materialise werken hard aan snelle, industriële printers die vele materialen kunnen printen zoals kunststof en metaal maar ook keramiek en glas. Nu zijn echter de geeks nog aan de beurt. Ik verwacht echter als ik in 2020 naar de RapidPRO beurs ga, dat zelfs het Jaarbeursgebouw te klein zal zijn!