Investeren in groei: snelgroeiende bedrijven

door: Menno van Leeuwen , Steven Peters

Tweede groeifase biedt veel opties maar dwingt ook tot keuzes

 Snelgroeiende bedrijven dragen sterk bij aan het innovatief vermogen van de TMT-sector. Vaak is het voor hen uitdagend om na het eerste succes kapitaal te vinden voor verdere groei zonder daarbij meteen hun onafhankelijkheid te verliezen. Toch zijn er wel mogelijkheden, bijvoorbeeld door slim gebruik te maken van faciliteiten die de overheid beschikbaar stelt. Het is in elk geval noodzaak om passende investeerders aan te trekken. Enkele opties op een rij.

Zodra startups of MKB’ers een succesvol businessmodel hebben ontwikkeld, moeten ze investeren in productontwikkeling, marketing en personeelsuitbreiding. Om een tweede groeifase te realiseren, is dus geld nodig. Voor snelgroeiende innovatieve bedrijven bestaan diverse mogelijkheden om kapitaal aan te trekken. Zij zijn immers voor investeerders én banken buitengewoon aantrekkelijk.

Jonge bedrijven kunnen het hele ecosysteem benutten

Innovatieve bedrijven kunnen het hele TMT-ecosysteem benutten. Vaak is er al toegang tot informele investeerders zoals vrienden en familie. Maar deze groep bedrijven is interessant voor meer partijen.

  • De overheid steunt snelgroeiende innovatieve bedrijven graag. Daarom bestaat voor deze categorie ondernemingen een aantal interessante regelingen op het gebied van zowel subsidies als kredietinstrumenten.
  • Professionele investeerders willen instappen met zogenaamd venture capital of high growth capital. Ook voor veel grote bedrijven is het interessant om deel te nemen aan de volgende groeifase.
  • Een snelgroeiend bedrijf dat omzet en winst realiseert, komt in aanmerking voor bancaire leningen. Daarnaast kan de bank een belangrijke adviesrol vervullen.

Als een raket door het ecosysteem

Sommige bedrijven zijn heel slagvaardig en profiteren van alles wat het ecosysteem te bieden heeft. Zij razen door de verschillende groeifasen heen:

  • Improve Digital laat zien hoe snel kan het gaan: opgericht in 2008, Van den Ende & Deitmers als investeerder aan boord in 2011, vervolgens een staatsgegarandeerd krediet van ABN AMRO en in 2012 overname (meerderheidsaandeel 85%) door PubliGroupe.
  • Lost Boys (nu LBi) doorliep alle fasen: ontstaan uit een fusie in 2006, via een beursnotering naar een overname door Obtineo in 2010 met investeerders als Cyrte en Carlyle, daarna in 2012  de verkoop (€ 416 miljoen) aan het Franse Publicis Groupe.

 

De overheid stimuleert innovatieve bedrijven

De overheid stimuleert innovatie om de economie een impuls te geven en heeft diverse regelingen die, innovatieve MKB-bedrijven helpen (groei)kapitaal aan te trekken. Een interessante nieuwe optie is de ABN AMRO Groei & Innovatielening die beschikbaar wordt gesteld met steun van het Europese Investeringsfonds (EIF). Via deze regeling kunnen snelgroeiende en innovatieve bedrijven tegen betere voorwaarden geld lenen. Vaak kan hiermee ook een hoger bedrag aan lening worden aangetrokken, waarmee men minder aandelen hoeft weg te geven (zie deze blog). Verder zijn deze regelingen voor  innovatieve TMT-bedrijven interessant:

●       Borgstellingskrediet

●       Groeifaciliteit

●       Garantie ondernemingsfinanciering

●       Innovatiefonds MKB+

●       Innovatiekrediet 

De Groei- & Innovatiedesk van ABN AMRO

ABN AMRO heeft op diverse plekken in Nederland Groei & Innovatiedesks, speciaal voor snelgroeiende innovatieve bedrijven, die:

  • verwachten meer dan 25% per jaar te groeien;
  • een gesprekspartner zoeken die zich kan inleven in hun specifieke businessmodel;
  • graag advies krijgen over de optimale financieringsvorm voor het bedrijf;
  • baat hebben bij een relevant netwerk.

Investeerders bieden kapitaal én een netwerk

Investeren in een snelgroeiend innovatief bedrijf is voor private equity-investeerders risicovol, maar kan ook (zeer) hoge rendementen opleveren. Daarom wordt dit wel durfkapitaal of venture capital genoemd. Venture capital-investeerders (of high growth capital-investeerders) verstrekken vooral graag kapitaal voor de tweede groeifase van een bedrijf. Ze kunnen naast kapitaal echter ook strategische voordelen bieden, zoals ‘buy-and-build’ faciliteiten en een internationaal netwerk. Het is raadzaam om bij het selecteren van investeerders op de aanwezigheid van zulke opties te letten.

Selectie van venture capital fondsen in de Benelux met een focus op TMT

●       Van den Ende & Deitmers

●       Prime Ventures

●       Main Capital

●       GIMV

●       Newion

●       TIIN Capital

●       Axivate Capital

TIIN Capital en Axivate Capital hebben zowel voor startende als grotere ondernemingen (binnen het TechnoPartner label) fondsen beschikbaar. Zij opereren op het snijvlak van seed capital voor startups en venture capital voor de tweede groeifase. Hier zien we meer seed fondsen zoals Henq naartoe bewegen.

 

Private equity: groot groeikapitaal voor TMT-bedrijven

Investeerders zoeken een hoger rendement op hun investeringen. Daarom zijn ook zij geïnteresseerd in innovatieve en snel groeiende bedrijven. Investeerders die participeren in mid market en grotere niet-beursgenoteerde bedrijven, worden ook wel private equity investeerders genoemd. Vaak beleggen deze investeerders geld van institutionele partijen, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, maar ook in toenemende mate van families, en kunnen daarom grote bedragen investeren. En dát is wat snelgroeiende bedrijven nodig hebben om te kunnen expanderen. Steeds vaker lijken deze fondsen te focussen op de TMT-sector.

Private equity-investeerders in onder andere TMT

Investeerders actief in Nederland

Wereldwijde investeerders (enkele voorbeelden)

 

In Londen en Silicon Valley zitten veel fondsen die volledig zijn gespecialiseerd in de TMT-sector.

 

Groot groeikapitaal: bank kan helpen de juiste match te vinden

De aanwezigheid van diverse opties om kapitaal te verwerven is prettig, maar kan het ook lastig maken om te bepalen wat het beste bij een bedrijf past. Corporate finance adviseurs richten zich op de financieringen en overnames van mid/large corporate bedrijven. Veel banken bieden diensten op dit terrein omdat ze graag succesvolle bedrijven als klant aan zich binden. Corporate finance adviseurs helpen bedrijven groeikapitaal aan te trekken, adviseren over mogelijke investeerders voor de huidige of komende groeifase en onderhandelen daar desgewenst ook mee. Vaak is het doel van de ondernemer om uiteindelijk het bedrijf (deels) te verkopen. Ook daarvoor moet er een match zijn met de investeerder. Verkoopplan en investeringshorizon moeten op elkaar aansluiten, en de investeerder moet het netwerk en de kracht hebben voor een geslaagde verkoop. Bijvoorbeeld aan een corporate of een volgende private equity partij (secondary).